Vikatiedote

Energiansäästöä - järkevää energiankäyttöä

Lähde: Motiva Oy

Sähkö

Yksinkertaista sähkönsäästöä

Omat käyttötottumukset vaikuttavat oleellisesti sähkönkulutukseen kotona. Kun uuden kodinkoneen hankinta tulee ajankohtaiseksi, kannattaa ensin miettiä, millaisen laitteen todella tarvitsee. Sitten on syytä valita energiamerkinnältään paras vaihtoehto.

Sammuta virta viihde-elektroniikasta

Helpoin tapa säästää sähköä on sammuttaa virta tarpeettomista sähkölaitteista. Valmiustila kuluttaa sähköä, vaikka laitetta ei käytetä. Erityisesti viihde-elektroniikan valmiustilat ovat yksi suurimmista turhan energian kuluttajista.

Kylmäsäilytystä tarkoituksenmukaisesti

Kylmäsäilytyslaitteiden sähkönkulutuksessa voi säästää suhteessa enemmän kuin minkään muun kotitalouslaitteen kohdalla. Valitse energiatehokkaita ja käyttötarpeeseen sopivia laitteita, sijoita ne oikein ja käytä niitä järkevästi.

Tiskit koneellisesti vai käsin?

Astianpesun energiankulutus muodostuu veden kulutuksesta ja lämmityksestä sekä koneelliseen pesuun kuluvasta sähköstä. Käsin pesu on edullisinta vain, mikäli astiat sekä pestään että huuhdotaan altaissa.

Lattialämmityksen lyhyt oppimäärä

Märkätilojen sähköiset lattialämmitykset ovat yleistyneet myös kaukolämpötaloissa. On oleellista opetella käyttämään ja säätämään lattalämmitysjärjestelmää oikein, jottei se turhaan lisää kodin sähkönkulutusta.

Lämpö

Asuintaloissa tarvitaan lämpöä

Asuintaloissa täytyy lämmittää asuin- ja märkätilat, puolilämpimät tilat ja käyttövesi. Uusissa pientaloissa tarvitaan myös tuloilman lämmitystä.

Hyvin toimiva lämmitysjärjestelmä ylläpitää sisällä viihtyisiä ja terveellisiä lämpöoloja säästä riippumatta. Lisäksi lämmitys vaikuttaa oleellisesti niin asumisen energiankulutukseen kuin kustannuksiin.

Asunnon lämmitykseen liittyvillä valinnoilla ja käyttötottumuksilla voit vähentää sekä kustannuksia että kasvihuonekaasupäästöjä.

Säästä lämmitysenergiaa, lisää asumisen viihtyisyyttä

 • Seuraa huonelämpötilaa. Hanki tarkka huonelämpömittari ja sijoita se oleskeluvyöhykkeelle, ei ulkoseinälle. Lämpötilan tulisi olla 20-22 °C.
 • Tutustu lämmityslaitteiden käyttöohjeeseen.
 • Puhdista ja huolla lämmityslaitteet säännöllisesti, se tehostaa lämmitystä.
 • Tarkista aika ajoin pattereiden toiminta. Jos jatkuvasti vain patterin alaosa on lämmin ja yläosa kylmä, patteri pitää ilmata. Ilmaustarpeesta kertoo myös loriseva ääni patterissa.
 • Älä peitä patteritermostaattia esimerkiksi huonekaluilla tai verhoilla, sillä silloin se ei tunnista todellista huonelämpötilaa eikä säädä venttiiliä oikein.
 • Älä päästä lämmintä ilmaa karkuun. Tuuleta nopeasti ristivedolla, älä jätä ikkunaa raolleen päiväksi.
 • Tiivistä ikkunat ja parvekkeen ovet. Samalla vähennät vedon tunnetta sekä ikkuna- ja ovirakenteiden kunnossapitotarvetta.
 • Hyödynnä tulisijan tarjoama lämpö ja viihtyisyys.

Tiesitkö, että:

 • Lisälämmittimet ja jälkikäteen asennettu lattialämmitys saattavat lisätä huomattavasti energiankulutusta.
 • Energiankäytön kannalta huoneiden jäähdytys on taloudellisinta hoitaa perinteisiin keinoin. Verhot ja kaihtimet suojaavat auringon paahteelta ja tuuletus varjon puolelta tuo viileää ilmaa sisätiloihin.
 • Rakennuksen sisäisten lämpökuormien pienentäminen vähentää jäähdytystarvetta, joten sammuta turhat lämpöä tuottavat sähkölaitteet ja valaistus.
 • Mikäli koneellinen jäähdytys on välttämätön, valitse energiatehokas laite ja käytä sitä vain lämpöhuippujen tasaamiseen. Ilmalämpöpumppu soveltuu myös huonetilan jäähdytykseen, mutta samalla se lisää sähkönkulutusta.

Lisätietoja järkevästä energian käytöstä: http://www.motiva.fi

 KOSILA - Powered by DN 10