Vikatiedote

Kaukolämpö Seinäjoella

Kaukolämmitys on luonnollinen ja erinomainen taajamien lämmitysmuoto. Ympäristö pysyy puhtaampana ja energiaa säästyy.

Seinäjoen Energia Oy myy kaukolämpöä Seinäjoen ja Peräseinäjoen taajamissa. Kaukolämpö tuotetaan talviaikana Seinäjoen Voima Oy:n voimalaitoksessa sähkön ja lämmön yhteistuotantona, jolloin polttoaineen sisältämä energia saadaan tehokkaasti hyödynnettyä. Kesällä kaukolämpöä tuotetaan Seinäjoen Energian omalla turvelämpökeskuksella. Tuotanto tapahtuu pääosin kotimaisilla puuperäisillä polttoaineilla ja jyrsinturpeella.

Seinäjoki-Nurmo taajama on menneinä 30 vuotena kasvanut n. 4 %:n vuosivauhdilla. Taajaman rakennuskanta siis kaksinkertaistuu n. 20 vuodessa. Kaukolämmitettyjä rakennuksia taajamassa on n. 12 000 000 rakennuskuutiota ja niissä asuu noin 37 000 Seinäjokista.

Rakennuksien kaukolämmitystä varten tarvitaan peruskuormatuotantoa: voimalaitos, joka käy täydellä teholla liki ympärivuotisesti ja käyttää edullisinta mahdollista polttoainetta. Voimalaitos polttaa polttoaineita ja tuottaa höyryä, höyry pyörittää turbiinia, siinä höyryn paine ja lämpötila muutetaan pyörimisenergiaksi, pyörimisenergia pyörittää sähkögeneraattoria. Jäähtynyt höyry lauhtuu lopulta vedeksi ja lauhtumislämmöllä tuotetaan taajaman kaukolämpö.

Peruskuorman täydentämiseksi taajamassa on huippu- ja varateholämpökeskuksia. Ne käyvät silloin kun voimalaitoksen teho ei riitä – siis kovalla pakkasella, tai silloin kun voimalaitos on vikaantunut.

 KOSILA - Powered by DN 10