Vikatiedote

Usein kysyttyä

KAUKOLÄMPÖÖN LIITTYMINEN

Haluaisin liittyä kaukolämpöön, minkälaisia kustannuksia tähän liittyy?
Liittymismaksu, johtomaksu, putkityöt + vaihdinasennus (riippuu LVI-urakoitsijasta) ja kuukausittaiset energiamaksu ja perusmaksu.

Onko kiinteistömme mahdollista liittää kaukolämpöön?
Liittyminen on yleensä mahdollista, jos kiinteistö on verkon läheisyydessä. Liittyminen vaatii tapauskohtaista tarkastelua, jos kohde ei ole ns. kaukolämpöalueella.

Paljonko lämmönvaihdin maksaa ja myykö/asentaako Seinäjoen Energia niitä?
Seinäjoen Energia ei myy lämmönvaihtimia eikä myöskään tarjoa asennuspalveluita. Vaihtimen hinnat ovat n. 2000 eurosta ylöspäin. Hintaan vaikuttaa vaihtimen tyyppi ja koko.

Mikä on johtomaksu?
Seinäjoen Energia rakentaa asiakkaan tontille kaukolämmön liittymisjohdon ja veloittaa siitä hinnaston mukaisen maksun. Johtopituus mitataan tontinrajalta alkaen lyhintä reittiä mittauskeskukselle saakka. Tontinrajalla tarkoitetaan sitä tontin reunaa, missä kaukolämmön runkoputki sijaitsee.

LASKUTUS/MITTAUS

Mistä kaukolämpölasku muodostuu?
Kaukolämpölasku muodostuu energiamaksusta ja perusmaksusta.

Asun paritalossa. Saako kaukolämpölaskun jaettua kulutuksen mukaan ja saako kumpikin asukas oman laskun?
Asiakkaat eivät saa omia laskuja vaan Seinäjoen Energialta tulee aina yksi lasku liittymää kohden. Lasku on mahdollista jakaa kulutusten mukaan, mutta se vaatii asuntokohtaiset mittarit (lämmitys ja lämmin käyttövesi).

Kuinka paljon maksaa yhden kylmävesikuution lämmittäminen kaukolämmöllä?
Yhden kylmävesikuution lämmittäminen 5 asteesta 58 asteeseen vie energiaa noin 0,06 MWh. Kaukolämpöenergian hinnalla 60,00 €/MWh (1.1.2020) lämmitys maksaa siis noin 3,60 €/m3 (sis. alv 24%). Tämän lisäksi vesikuution kokonaishinnan laskennassa on otettava huomioon myös vesi- ja jätevesimaksut.

Kuinka lämmintä kaukolämpövesi on?
Kaukolämpöveden lämpötila vaihtelee sään mukaan 70-120°C välillä.

Mitä tarkoittaa jäähdytys? Entä ominaiskulutus?
Jäähdytys tarkoittaa kaukolämmön meno- ja paluulämpötilan erotusta. Talvella jäähdytys on suurempi kuin kesällä. Jäähdytystä kannattaa seurata: lämpötilaeron pitäisi olla aina vähintään 15°C. Paluuveden lämpötila ei saa missään tilanteessa olla yli 70°C. Mikäli jäähdytys on alle 15°C, syy kannattaa selvittää.

Ominaiskulutus tarkoittaa energian kulutusta rakennuskuutiometriä kohden (kWh/m3).

VIKA/HÄIRIÖ

Hanasta tulee vihreää vettä / ojassamme on vihreää vettä, miten toimin?
Vihreä vesi on kaukolämpövettä. Vesi on värjätty, jotta mahdolliset vuodot havaitaan helpommin. Mikäli hanasta tulee vihreää vettä, ota yhteyttä putkimieheen tai isännöitsijään. Mikäli vihreää vettä näkyy maastossa (kaukolämpövuoto) ota yhteyttä kaukolämmön päivystäjään (p. 06 423 1584).

Mitä jos ei tule lämmintä vettä?
Tarkista:

  1. lämmönjakohuoneesta onko kaukolämmön venttiilit auki
  2. kaukolämmön painemittareista verkoston paine
  3. onko alueella lämmöntoimituskatko

Lämmönvaihtimesta kuuluu kova kohina, joka kuuluu taloon sisälle. Missä vika?
Tarkista kaukolämpömittarista kaukolämmön meno- ja paluuveden lämpötilojen erotus eli jäähdytys. Mikäli lämpötilaero on esim. alle 10°C, saattaa säätöventtiileissä/pumpussa olla vikaa.

MUUTA

Mikä on putkilukko?
Putkilukko on seinään upotettava avainpesä, joka mahdollistaa lämmönmyyjän pääsyn kiinteistön tekniseen tilaan. Mikäli tekniseen tilaan/lämmönjakohuoneeseen kuljetaan ulkoa omasta ovesta, on asiakkaan järjestettävä kaukolämpösopimuksen mukaisesti joko putkilukko tai kaksoispesälukko, jotta lämmönmyyjällä on tilaan vapaa pääsy. Putkilukkoa ei tarvitse asentaa, mikäli lämmönjakohuoneeseen kuljetaan asunnon kautta (vanhat pientalot).

 KOSILA - Powered by DN 10