
Ohjeita Sentti-palvelun käyttöön
Sentti on asiakkaillemme tarkoitettu sähköinen palvelu, jossa voit tarkastella sähkön tai kaukolämmön kulutus-, lasku- ja sopimustietojasi. Tältä sivulta löydät lisätietoja ja ohjeita Sentin käyttöön sekä usein kysyttyjä kysymyksiä Sentistä.
Uusi käyttäjä
Jotta voit ottaa Sentti-palvelun käyttöön, tulee sinun ensiksi rekisteröityä palveluun. Rekisteröityminen tapahtuu kirjautumissivulta Luo käyttäjä -painikkeesta.
Rekisteröitymiseen tarvitset sähköpostiosoitteen ja salasanan, jonka voit luoda itse. Muut rekisteröitymiseen tarvittavat tiedot ovat seuraavat:
- asiakasnumero
- käyttöpaikkatunnus (sähköllä 18 merkkiä, kaukolämmöllä 7 merkkiä)
Molemmat tiedot löydät sopimusvahvistukselta tai viimeisimmältä laskultasi.
Jos et tiedä asiakasnumeroa, käyttöpaikkatunnusta tai kumpaakaan, saat tilattua molemmat sähköpostitse kohdasta Unohtunut asiakasnumero ja/tai käyttöpaikkatunnus. Tietojen tulee vastata asiakastiedoissamme olevia tietoja, ja puhelinnumeron tulee olla +358-alkuinen.
Tietojen antamisen jälkeen saat sähköpostiin vahvistuslinkin. Vahvistuksen jälkeen pääset käyttämään Sentti-palvelua.
Kirjautuminen Senttiin
Palveluun kirjaudutaan syöttämällä oma käyttäjätunnus eli sähköpostiosoite sekä salasana niille tarkoitettuihin kenttiin. Jos olet unohtanut salasanasi, voit lähettää salasanan uusimislinkin sähköpostiisi kohdasta Salasana unohtunut.
Uloskirjautuminen, salasanan vaihto ja kielivaihtoehdot
Palvelusta uloskirjautuminen tapahtuu painamalla oikeasta yläreunasta omaa asiakkuuden nimeä tai asiakasnumeroa, jolloin avautuvasta valikosta voit valita uloskirjautumisen.
Salasanan vaihto onnistuu samasta valikosta uloskirjautumisen yläpuolelta. Palvelu on saatavissa kahdella eri kielellä (suomi FI ja englanti EN). Kielen voit valita lipun kuvaa painamalla.
Olethan yhteydessä asiakaspalveluumme, jos sinulla on ongelmia palvelun käytössä tai tarvitset siinä opastusta.
Usein kysyttyä Sentti-palvelusta
Mistä löydän asiakasnumeroni ja käyttöpaikkatunnukseni?
Asiakasnumeron ja käyttöpaikkatunnuksen löydät sopimusvahvistukselta tai viimeisimmältä laskultasi. Voit tiedustella näitä myös asiakaspalvelustamme.
Miksi en saa tilattua käyttöpaikkatunnusta tai muita rekisteröitymiseen vaadittavia tietoja?
Tarkista, että puhelinnumerosi alkaa maatunnuksella +358 eikä sisällä välilyöntejä. Voi myös olla, että sähköpostiosoite tai puhelinnumero ei vastaa asiakastietojamme. Ole tällöin yhteydessä asiakaspalveluumme.
En pääse kirjautumaan Sentti-palveluun, mistä se johtuu?
Sähköpostiosoitteen tulee olla täsmälleen samassa muodossa kuin rekisteröityessä eli isot tai pienet kirjaimet tulee olla oikein. Jos salasana on unohtunut, voit tilata uusimislinkin sähköpostiisi kirjautumissivulta löytyvän linkin kautta. Jos et ole varma käyttäjätunnuksestasi tai salasanasi uusiminen ei onnistu, olethan yhteydessä asiakaspalveluumme.
Miksi palvelussa ei näy aina uusia kulutustietoja?
Toisinaan mittaustietojen saamisessa on viivettä ja sen takia kulutustiedot päivittyvät palveluihin myöhemmin.
Miksi en näe sähkön mittaustietoja vartin mittausjaksoissa, vaikka minulla on uusi sähkömittari?
Sentti-palvelussa mittaustiedot näkyvät tunnin mittausjaksoissa. Jos sähköverkkoyhtiösi on vaihtanut mittarin mittausjakson varttiin, voit seurata varttimittaustietoja Fingridin ylläpitämässä Datahubin asiakasportaalista.
Miksi tuotannon määrä eroaa aurinkopaneelien laitteston näytöllä ja Sentti-palvelussa?
Aurinkopaneelien kokonaistuotannon määrän näet laitteiston näytöltä tai laitetoimittajasi omasta palvelusta. Tuotettu sähkö, jota itse et saa kulutettua, on ylijäämäsähköä ja sen määrää voit seurata Sentti-palvelusta.
Mitä tarkoittaa pientuotannon netotus ja miten se näkyy Sentti-palvelun kulutus- ja tuotantotiedoissa?
Pientuotannon netotus tarkoittaa sitä, että saman mittausjakson aikana tuotettu sähkö ja kulutettu sähkö lasketaan yhteen. Nykyään lähes kaikissa pientuotantokohteissa on käytössä varttimittaus ja varttinetotus.
Sentti-palvelussa kulutus- ja tuotantotiedot näkyvät vartin sijasta tunneittain, joten on mahdollista, että palvelussa näkyy saman tunnin aikana sekä kulutusta että tuotantoa. Tämä johtuu siitä, että tunti pitää sisällään neljä vartin mittausjaksoa, joissa netotus on tehty.
Netotuslaskenta tapahtuu Fingridin Datahub-palvelussa ja Datahubin asiakasportaalista voit seurata varttinetotustietoja.