
Uuden lämpöpumppulaitoksen ja kaukojäähdytyksen rakennustyöt etenevät
Seinäjoen Energian ja Seinäjoen Voiman yhteishankkeessa hyödynnetään puhdistetun jäteveden lämpöä kaukolämpönä, ja samalla saadaan tuotettua myös kaukojäähdytystä. Hanke valmistuu loppuvuonna 2025.
Seinäjoen Voiman ja Seinäjoen Energian yhteinen rakennushanke Seinäjoen jätevedenpuhdistamon kupeessa Puhdistamonkadulla etenee suunnitellusti. Alueelle nousee parhaillaan lämpöpumppulaitos, jonka avulla saadaan loppuvuodesta 2025 alkaen puhdistetusta jätevedestä hukkalämpöä Seinäjoen kaukolämpöverkostoon.
Alueella on tehty kuluneen kevään ja alkukesän aikana maanrakennustöitä, ja lämpöpumppulaitoksen perustustyöt ovat valmistuneet.
”Lämpöpumppulaitoksen rakennustyöt käynnistyivät heinäkuussa. Kun rakennustyöt saadaan pidemmälle, asennetaan lämpöpumput ja muut tarvittavat laitteet. Asennustyöt ajoittuvat heinä-lokakuulle ja laitoksen käyttöönotto tapahtuu marras-joulukuussa”, taustoittaa Seinäjoen Voiman Pasi Salo.
Ratkaisu vähentää fossiilisia hiilidioksidipäästöjä
Puhdistetusta jätevedestä saatavalla lämmöllä katetaan noin 8–10 prosenttia Seinäjoen kaukolämmön tarpeesta. Jätevedenpuhdistamon hukkalämpöjen hyödyntäminen on yksi esimerkki polttoon perustumattomista tuotantomuodoista. Puhdistetun jäteveden lämpötila vaihtelee 11–20 asteen välillä.
”Ratkaisun myötä voimme vähentää noin 15 000 tonnia fossiilisia hiilidioksidipäästöjä vuodessa”, Salo kertoo.
Puhdistetun jäteveden hukkalämpöjen hyödyntäminen vähentää myös Seinäjokeen laskettavan lämpökuorman määrää.
Kaukojäähdytystä kaukolämmön ohella
Uudella lämpöpumppulaitoksella sivutuotteena syntyvä kaukojäähdytys saadaan niin ikään talteen, ja sitä voidaan hyödyntää kiinteistöjen viilennykseen.
Kaukojäähdytyksen jakelua varten rakennetaan noin 1,5 kilometrin pituinen runkolinja, joka alkaa Puhdistamonkadulta ja jatkuu Joupin alueelle. Runkolinjan rakennustyöt ovat parhaillaan käynnissä.
Seinäjoen Energia on kartoittanut kaukojäähdytyksen potentiaalia, ja kartoituksen perusteella suurin potentiaali sille on Joupin ja keskustan alueella. Kaukojäähdytystä pystytään tarjoamaan ainakin näin alkuvaiheessa vain rajatusti ja isoille kiinteistöille. Ensimmäisessä vaiheessa kaukojäähdytystä hyödyntävät Kampusrannan alueen toimistot.
”Kaukojäähdytyksellä voidaan korvata kiinteistökohtaiset ratkaisut ja vähentää energiankulutusta. Vanhojen kylmäkoneiden kylmäaineet ovat haitallisia ilmastolle, joten näin voidaan myös vähentää ilmastovaikutuksia”, Seinäjoen Energian kaukolämmön liiketoimintajohtaja Mikko Mursula kertoo.
Seinäjoen Voima vastaa lämpöpumppulaitoksen investoinnista sekä tuotannosta laitoksen valmistumisen jälkeen. Seinäjoen Energia puolestaan ostaa laitoksella tuotettavan kaukolämmön ja -jäähdytyksen ja vastaa niiden jakelusta asiakkaille. Seinäjoen Energia toteuttaa myös kaukolämmön ja kaukojäähdytyksen putkilinjojen suunnittelun ja rakentamisen johtamisen.
Hanke on saanut työ- ja elinkeinoministeriön kautta Euroopan unionin NextGenerationEU -rahoitusta, jolla katetaan 25 prosenttia syntyvistä kustannuksista.